PODVODNI ARHEOLOŠKI PARK

Podvodni povijesni park u Malom Lošinju nalazi se u sklopu ronilačkog centra DIVER – LOŠINJ smještenog u uvali Čikat , udaljenoj približno 1 km od centra grada Malog Lošinja.

Park je osmišljen sa idejom da se na jedan posve inovativan način oplemeni ronilačka turistička ponuda Malog Lošinja, stvaranjem jedinstvene podvodne ronilačke lokacije dostupne svim kategorijama ronioca, pa čak i onima koji nikada nisu zaronili.

U podvodnom arheološkom parku imate mogućnost doživjeti osjećaj ronjenja u uvjetima koji podsjećaju na rekonstrukciju stvarnog otkrića podvodnog „blaga“, te se istovremeno na posve nov i drugačiji način možete upoznati sa podvodnim svijetom i kulturnim nasljeđem Malo Lošinjske regije, kao i dobiti informacije o važnostima očuvanja i pravilima ponašanja pri susretu sa arheološkim nalazima pod morem.

Postav parka čini ukupno 11 različitih eksponata koji svjedoče o bogatoj povijesti otoka i njegove regije, postavljenih na dubini od 5 do 15m. Među izlošcima su replike topova iz XVI st, replike antičkih amfora, sidra iz 4.ili 5. stoljeća, mletački topovi, strojnice iz II. svjetskog rata, a najveća atrakcija podvodnog parka svakako je replika antičkog brončanog kipa atlete „Apoksiomena“ iz 2.-1.st. prije Krista, svojevrsnog simbola Malog Lošinja. Replika Apoksiomena postavljena je u uspravnom položaju u prirodnoj veličini, a cijela staza za obilazak parka iznosi oko 300m.

Park mogu posjetiti svi licencirani ronioci, a zbog relativno male dubine na kojoj su postavljeni izlošci, u pratnji instruktora ronjenja ronilačkog centra Diver Lošinj u park mogu zaroniti i osobe koje nemaju ronilačkog iskustva kroz tako zvani „Discovery dive“ program. Donja dobna granica za Discovery dive je 12 godina, dok gornje granice nema, uz preduvjet da osoba nema nikakvih većih zdravstvenih poteškoća.

U koliko ste licencirani ronilac za posjet parku dovoljno je samo prijaviti se na info pultu ronilačkog centra uz predočenje Vašeg ronilačkog certifikata. U koliko još niste ronili i treba vam pratnja ronilačkih instruktora poželjno je najaviti osoblju ronilačkog centra dan ranije kako bi dogovorili termin zarona.

Ostatak godine park se može posjetiti uz prethodan dogovor sa osobljem ronilačkog centra.

Ronjenje u uvali u kojoj se nalazi Park za licencirane ronioce naplaćuje se sukladno važećem cjeniku ronilačkog centra za ronjenje sa obale „off-shore dive“, a cijena Discovery urona iznosi 60 €, te uključuje kratko predavanje o osnovama ronjenja, te izlošcima parka, korištenje kompletne ronilačke opreme, zaron uz pratnju instruktora ronjenja, te suvenir diplomu za uspomenu na prvi zaron i posjet parku.

Za ulazak u samu zonu povijesnog parka ne plaća se nikakva dodatna naknada.

Projekt podvodnog povijesnog parka jedinstven je u ovom dijelu Europe, a u Hrvatskoj je podržan od strane brojnih državnih institucija i lokalne samouprave. U sklopu javnog natječaja Ministarstva Turizma „Inovativni turizam 2012“ za izvođenje ovog jedinstvenog projekta od strane Ministarstva odobreno je 100.000 kn bespovratnih sredstava.

Za sljedeću godinu planira se dopuna parka postavom novih atraktivnih eksponata.

Park je u periodu od 1. svibnja do 30. listopada otvoren svaki dan od 8:00 do 20:00 h ili po dogovoru.